facebook google +

Κουντουριώτου 149-151, κέντρο Πειραιά Δημοτικό Θέατρο

2104120029

stamataki@vsmile.gr

προστασια covid 19

Το προσωπικό του οδοντιατρείου τηρεί τις διατάξεις του Ν. 4820/2021 περί υποχρεωτικού εμβολιασμού για το COVID-19

 

Vsmile gr

ελληνικα english

οδοντιατρος πειραιας

_______________

 

οδοντιατροσ ενηλικες οδοντιατρειο για παιδια αμεα

για
Ενήλικες

για
Παιδιά

για
ΑΜΕΑ

σεξ στοματικη υγειενη
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ - SMILE DESIGN

οδοντιατρος λευκά σφραγίσματα
οδοντιατρος σφραγίσματα χωρίς τροχό
οδοντιατρος bonding δοντιών
οδοντιατρος άμεσες όψεις - edelweiss
οδοντιατρος όψεις πορσελάνης - lumineers
οδοντιατρος ολοκεραμικές αποκαταστάσεις
οδοντιατρος αποκαταστάσεις ζιρκονίου
οδοντιατρος οδοντική διακόσμηση - strass
οδοντιατρος λεύκανση
οδοντιατρος σοδοβολή

 

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

 

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ
ολικές - μερικές - επένθετες

οδοντιατρος επένθετες επί εμφυτευμάτων

 

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

οδοντιατρος θεραπεία ουλίτιδας
οδοντιατρος θεραπεία περιοδοντίτιδας

 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

 

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ
οδοντιατρος διάγνωση
οδοντιατρος θεραπεία
οδοντιατρος sealants
οδοντιατρος φθορίωση

 

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

οδοντιατρος κινητοί μηχανισμοί - μασελάκια
οδοντιατρος ακίνητοι μηχανισμοί - σιδεράκια
οδοντιατρος αόρατη

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
οδοντιατρος προστατευτικοί νάρθηκες

 

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ
οδοντιατρος απονεύρωση - θεραπεία
οδοντιατρος ανασύσταση με άξονα

 

ΕΞΑΚΤΙΚΗ
οδοντιατρος απλή εξαγωγή δοντιού
οδοντιατρος χειρουργική εξαγωγή δοντιού

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
οδοντιατρος ψηφιακή ακτινογραφία
οδοντιατρος ενδοστοματική κάμερα

 

 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
οδοντιατρος νάρθηκας άπνοιας - ροχαλητού
οδοντιατρος αντιμετώπιση βρυγμού
οδοντιατρος αντιμετώπιση κακοσμίας
οδοντιατρος πρόληψη για εγκύους
οδοντιατρος πρόληψη - φροντίδα ΑΜΕΑ

 

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
οδοντιατρος γενικές οδηγίες
οδοντιατρος ατομικό πρόγραμμα
οδοντιατρος στοματική υγιεινή για παιδιά
οδοντιατρος ιδέες για γονείς
οδοντιατρος προσοχή στις οδοντόβουρτσες
οδοντιατρος σεξ και στοματική υγεία


ΣΕΞ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΣΤΟΜΑΤΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ:
Ποιες ασθένειες μεταδίδονται?  Τι πρέπει να ξέρουμε εμείς και τα παιδιά μας?
Πώς η οδοντιατρική συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων?

Το να μιλάει κάποιος δημόσια για το στοματικό σεξ, ήταν παλιότερα ένα μεγάλο ταμπού για την ελληνική κοινωνία, ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος ήταν γιατρός. Στο οδοντιατρείο VSmile θεωρούμε ότι στις μέρες μας και με δεδομένο ότι η στοματογεννητική επαφή  είναι μια πολύ συχνή ερωτική πράξη μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών, είναι ανάγκη να κρατήσουμε μακριά τις όποιες προκαταλήψεις και να ενημερωθούμε σωστά για τους κινδύνους που κρύβει, ακόμα και για την ίδια τη ζωή των ερωτικών συντρόφων.
Παράλληλα πιστεύουμε ότι η γνώση, όχι μόνο ωφελεί τον καθένα προσωπικά, αλλά παράλληλα δημιουργεί και μια ηθική υποχρέωση των γονιών προς τα παιδιά τους, ώστε να τα ενημερώσουν και συνεπώς να τα προστατεύσουν, πριν ακόμα αυτά ξεκινήσουν την σεξουαλική τους ζωή.

στοματογεννητικη επαφη

ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ?

Τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), δύναται να μεταδοθούν και μέσω της επαφής του στόματος με τα γεννητικά όργανα.  Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά:
ΕΡΠΗΣ: O ιός του απλού έρπητα HSV, ευνοείται ιδιαίτερα από τις συνθήκες της στοματογεννητικής επαφής περνώντας με ιδιαίτερη ευκολία από τον ένα σύντροφο στον άλλο. Ο έρπης έχει δύο τύπους και μεταδίδεται όταν η νόσος κατά την επαφή είναι ήδη εκδηλωμένη, αλλά και για μικρό χρονικό διάστημα πριν εμφανιστεί ή αφού έχει υποχωρήσει. Εκδηλώνεται με μικρές φουσκάλες στο στόμα, τα χείλη ή τα γεννητικά όργανα, που εγκαταλείπουν μικρά, επώδυνα έλκη και χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. 
AIDS: Παρά το γεγονός ότι ο ιός του AIDS αποδεδειγμένα μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα, η σημασία του έχει υποτιμηθεί. Η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη από κάθε άλλου είδους σεξουαλική επαφή, αλλά αυξάνεται πολύ με την παρουσία αμυχών, ελκών, πληγών ή εκσπερμάτωσης στη στοματική κοιλότητα του αποδέκτη της επαφής.
HPV: O ιός των θηλωμάτων μεταδίδεται με την στοματογεννητική επαφή και είναι υπέυθυνος για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγγα, καθώς και για το 50% όλων των καρκίνων του στόματος. 
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ: H πιθανότητα μετάδοσης ηπατίτιδας Β και C με το στοματικό σεξ είναι υπαρκτή, αλλά σχετικά χαμηλή και αυξάνεται πολύ στους ασθενείς με AIDS.  Αντιθέτως η μετάδοση της ηπατίτιδας Α με την στοματοπρωκτική επαφή είναι σχεδόν βέβαιη καθώς ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα κόπρανα των νοσούντων.
ΧΛΑΜΥΔΙΑ: Τα χλαμύδια μπορούν να εισβάλλουν κατά τη στοματογεννητική επαφή και να εμφανιστούν 1-3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Εκδηλώνονται στο στόμα ή το λαιμό, ειδικά μετά από πεολειχία.
ΒΛΕΝΟΡΡΟΙΑ: Ο γονόκοκκος που προκαλεί την βλενόρροια μπορεί εύκολα να μεταδοθεί στο λαιμό κατά τη διάρκεια της στοματικής επαφής, ειδικά της πεολειχίας. Προκαλεί φλεγμονή με πόνο, πύον και αίσθημα "καψίματος στο λαιμό", καθώς και πρησμένους λεμφαδένες.
ΣΥΦΙΛΗ: Η σύφιλη μεταδίδεται με άμεση στοματογεννητική επαφή με άτομο που πάσχει από τη νόσο. Τα σημεία από τα οποία συνήθως εισβάλει είναι η γλώσσα, η μαλακή υπερώα και τα χείλη. Στο σημείο εισόδου μετά από 2-5 εβδομάδες από την μόλυνση, εμφανίζεται ένα στρογγυλό, ελαφρά επηρμένο, ερυθρό έλκος, συνήθως ανώδυνο, που ακολουθείται υποχρεωτικά από σύστοιχη λεμφαδενίτιδα. Ακολουθούν οι εκδηλώσεις στα γεννητικά όργανα.

επικινδινο

ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ?
Η ύπαρξη στη στοματική κοιλότητα πληγών, ελκών και περιοδοντικών νόσων, αποτελεί σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα για να μεταδοθεί μια ασθένεια με τη στοματογεννητική επαφή. Ηλικιακά ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ανεξαιρέτως, σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές ηλικιακές ομάδες, που θα εκτεθούν στη νόσο. Στους νέους ο κίνδυνος μεγαλώνει όχι λόγω της ηλικίας, αλλά λόγω της συχνής εναλλαγής ερωτικών συντρόφων και της αυξημένης συχνότητας που επιδίδονται σε αυτού του είδους την ερωτική πράξη. Οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο, αφού η πεολειχία αποτελεί ευνοϊκότερο τρόπο μετάδοσης από την αιδοιολειχία. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάδοση ενός  ΣΜΝ  με το στοματικό σεξ ευνοείται, όταν υπάρχει πτώση του αμυντικού συστήματος του αποδέκτη ή  όταν προϋπάρχει και άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

στοματικος ερωτα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ?
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης ενός νοσήματος με την στοματογεννητική επαφή:

  1. Χρήση προφυλακτικού
  2. Αποφυγή της εκσπερμάτωσης μέσα στη στοματική κοιλότητα
  3. Αποφυγή του στοματικού σεξ, υπό την παρουσία αίματος, αμυχών, πληγών ή περιοδοντικών νόσων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
  4. Αποφυγή στοματογεννητικής επαφής με αγνώστους ή άτομα που γνωρίζουμε ότι έχουν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
  5. Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β παίδων και ενηλίκων, καθώς και εμβολιασμός νέων για τον HPV πριν αρχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση στοματικών πλύσεων με διάφορα αντισηπτικά σκευάσματα, πριν ή μετά την επαφή δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης των σεξουαλικών νοσημάτων.

παιδια

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ O ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ?

Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να ξεκινάει από τότε που το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, στην αρχή με απλά μηνύματα, τα οποία, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά θα γίνονται πιο σύνθετα. Η στοματογεννητική επαφή όμως και οι κίνδυνοι που εμπεριέχει, αποτελεί εκ φύσεως ένα θέμα, που σίγουρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρές ηλικίες.  Έχοντας ως δεδομένο την μελέτη της μονάδας εφηβικής υγείας του Νοσοκομείου "Α. Κυριακού" που αποδεικνύει ότι οι έφηβοι στην Ελλάδα ξεκινάνε την ερωτική τους δραστηριότητα κατά μέσο όρο στην ηλικία των 14.5 ετών, οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν αναλυτικά τα παιδιά τους και για το θέμα αυτό, όταν αυτά αγγίξουν την ηλικία των 13 - 14 ετών. Στόχος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά πόσο εύκολα μπορεί να γίνει στοματογεννητικά, η μετάδοση ενός σοβαρού νοσήματος, που ενδεχομένως να αποδειχθεί ακόμα και καταστροφικό για τη ζωή τους, αλλά και να εμπεδώσουν τους τρόπους προστασίας, με κυρίαρχο μέτρο τη χρήση προφυλακτικού. 

ελεγχος

ΓΙΑΤΙ Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜETAΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ? 

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί ως ένα μέτρο πρόληψης, κατά της μετάδοσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η θεραπεία της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας, της περιστεφανίτιδας, των αποστημάτων και των συριγγίων και η αποκατάσταση παλιών γεφυρών, οδοντοστοιχιών και σφραγισμάτων, που τραυματίζουν τη γλώσσα και τις παρειές , είναι μερικές μόνο από τις οδοντιατρικές πράξεις που αποτρέπουν την παρουσία αίματος, πληγών και ελκών στη στοματική κοιλότητα. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανές πύλες εισόδου στον οργανισμό των βακτηρίων ή των ιών, που πιθανώς ανευρίσκονται στα κολπικά υγρά ή στο σπέρμα και έρχονται σε επαφή με τη στοματική κοιλότητα.
Παράλληλα ο οδοντίατρος είναι αυτός που σε πολλές περιπτώσεις, πρώτος από όλους, εντοπίζει και αναγνωρίζει τις βλάβες του στόματος που παραπέμπουν σε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, πριν ακόμα εμφανιστούν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, πριν καν ο ίδιος ο ασθενής το αντιληφθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και παραπομπή σε εξειδικευμένο γιατρό για την εφαρμογή της θεραπείας, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να σώσει ακόμα και τη ζωή του ασθενή.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος Αισθητικής, Επανορθωτικής και Αθλητικής Οδοντιατρικής

 

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 149-151

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ: 210 4120029

email: stamataki@vsmile.gr

 

Αριθμός αδείας ασκήσεως επαγγέλματος :
Υ.14402 (11 / 06 /1999)

Αριθμός μητρώου ΟΣΠ : 1981

 

facebook vsmile google plus vsmile four square

© Copyright 2024 Βασιλική Σταματάκη, με κάθε επιφύλαξη παντός δικαιώματος

website design :: smile tech